W sektorze konsumpcyjnym szczególnie ważne jest nieprzepuszczalne zamykanie wyrobów. Głównie – artykuł zwyczajnie nie wydostaje się z butelki, przykładowo w trakcie przewozu. Po drugie – dłużej chroni atrakcyjny smak i zapach, a to dla Konsumentów jest naprawdę nie do przecenienia, kiedy „przetrząsają” szafki z zatrzęsieniem towarów bardzo często kilkunastu odmiennych marek). I po trzecie – mamy możliwość go naturalnie, dozować tak, żeby nie było go ani za wiele ani zbyt mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo takim wyrażeniem tytułuje się maszyny zakręcające, przykładowo weki oraz butelki, muszą realizować niezmiernie dużo rozlicznych kryteriów, aby były dopuszczone do masowej produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze większy nacisk położono na pakowanie przetworów niezwykle drażliwych, przykładowo świeżego mleka oraz stworzono maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest staranne zakręcanie pojemników z jednodniowymi napojami, przetworami nabiałowymi i wodą niegazowaną.
Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę karuzelową, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową lub wieżę zakręcającą. Tego rodzaju zakrętarki działają idealnie nie tylko w sektorze żywieniowym, ale także przemyśle chemicznym, spirytusowym oraz aptekarskim.
Zakręcarkę słoików – tu głowica zakręcarki jest precyzyjnie dostosowana na potrzeby klasycznych przykrywek słojów. Najpierw zakręcarka eliminuje naddatek powietrza, zaś zaraz potem zamyka je na zasadzie twist-off.
Zakręcarkę puszek – znakomicie się sprawdzają przy zamykaniu owalnych konserw, jakie zostały wykonane, np. z cynku.
Kiedy zamierzamy dobrać właściwą głowicę, to trzeba mieć na uwadze nade wszystko materiał, z którego zrobione jest opakowanie. W takiej sytuacji produkt zostanie w perfekcyjnej dawce umieszczony w butelce PET bądź metalowej puszce. Zakręcarki bezobsługowe posiadają wyjątkowo solidną konstrukcję, jaka daje ludziom bezpieczeństwo. Rzadko ulegają awariom, jeżeli są właściwie wykorzystywane oraz konserwowane. Zakręcarki to urządzenia, których konstrukcja ciągle ewoluuje, ponieważ systematycznie powstają bardziej oryginalne pojemniki o wymiarach innych niż uprzednie.
Krótko mówiąc zakręcarki można rozdzielić na te z jedną głowicą, wielogłowicowe, maszyny linearne oraz maszyny przystosowane do opakowań o małych i średnich kubaturach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą można z kolei rozbić na mechaniczne (same zabierają nakrywkę) oraz półautomatyczne (wieczko trzeba położyć samodzielnie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo obracające się wokół własnej osi, mają od 3 do 24 głowic i są w stanie spełniać swoje zadanie na liniach przemysłowych o znacznej efektywności, z opakowaniami wyjątkowo wrażliwymi oraz wówczas, kiedy w butelce lub puszce artykuł dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni wariant jest poświęcony bardziej dla przemysłu lekowego oraz chemicznego (do zamykania często szczególnie małych porcji wyrobu). W przypadku zakręcarek liniowych zakręcanie ma miejsce etapami – kilka albo kilkanaście głowic jednocześnie zamyka opakowania z artykułem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody źródlanej w butelkach PET i spirytusu. Niewątpliwie zakręcarki są niezwykle istotnym elementem na linii fabrycznej, pomimo że nie wymagają właściwie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zamykarkom najwyższej jakości zauważalnie poprawia się ekonomiczność produkcji. Zakręcarki można zaprojektować „od podstaw” (mając na uwadze, przykładowo produkt do którego ma być dobrana oraz liczbę zakręcanych pojemników w przeciągu godziny).
Do dodatkowych maszyn, przy użyciu których budowane są całe linie produkcyjne, trzeba zaklasyfikować: etykieciarki, urządzenia do nalewania produktu, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, rozdzielniki i kartoniarki. Wszystkie wyszczególnione maszyny mamy szansę wyposażyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory banderoli. Typowy proces masowej produkcji rysuje się nam mniej więcej tak: wysterylizowane pojemniki trafiają na linię fabryczną, są przeliczane i rozmieszczane. Nalewarki napełniają położone opakowania produktem, natomiast zakrętarki przesłaniają szyjki stosownymi zakrywkami. W dalszej kolejności zamknięte przetwory wchodzą, np. do kartoniarek. W każdej branży proces masowego wytwarzania towarów będzie wyglądał troszkę inaczej, gdyż jest on uzależniony od typu wyrobu. Stąd do kosmetyków są przeznaczone inne warianty urządzeń, natomiast na potrzeby produkcji spirytusu oraz innych napojów alkoholowych – inne.
Jeśli zaciekawił Cię wyżej wymieniony temat, wejdź w odnośnik z boku – Zakręcarki – a zapewne znajdziesz to, czego teraz poszukujesz.