Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych wśród trunków. Kojarzy się z miło spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, przez co często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej randze oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej warzonym. Czym więc jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność wykonania jest najważniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby zachęcić do kupna.
Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość trudny i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie trunku samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w sklepie.
Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.