Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten wynaleziony w Etiopii napój jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na Ziemi. Uwielbiają go w sumie wszyscy – wciąż zabiegani pracy Amerykanie i odpoczywający podczas siesty mieszkańcy Madrytu. Najciekawsze w kawie jest to, że każde ziarenko cechuje się innym aromatem. A to dlatego, że krzaki kawowca sadzone są w różnych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i wspiera metabolizm organizmu. Nie szokuje zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie pobudki bez filiżanki parzonej kawy.
Kawa w bardzo błyskawicznym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni dolewają do niej mleko i cukier. Inni preferują wyłącznie mocną, czarną kawę, znaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Małe ziarno, tak wiele zapachów. Odkryjcie historię kawy, sposoby jej zaparzania i jej wszystkie oblicza.
Bez cienia wątpliwości kolebką kawy jest Etiopia. To przypuszczalnie tam, na podstawie legendy, niejaki pasterz zobaczył, że osiołki spożywające owoce w kolorze czerwonym mają bardzo dużo energii. Owoce, zjedzone przez zwierzęta, były owocami kawy. Grupy zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły mieszać miażdżone owoce z tłuszczem, żeby spożywać je później w czasie walki. To były zaledwie początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku opracowano metodę palenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich zwolenników jak również wrogów. Bardzo duża liczba religijnych fanatyków widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski podróżnik Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa niespiesznie przenikała na salony Europy. W samym Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało więcej niż 1200 kawiarni. Dzisiaj pije się około 4000 mld filiżanek rocznie.
Znawcy uważają, że do zrobienia dobrej kawy potrzebne są 2 składniki – świeże i równo prażone ziarna, oraz doświadczeni dostawcy. Wszystko rozpoczyna się od wypalania ziaren kawy. Palenie klasyczne trwa około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie prażenia ziarna kawy wydzielają więcej niż 800 elementów zapachowych . Zależnie od czasu i temperatury wypalania powstaje unikalny smak i zapach kawy. Potem ziarna są natychmiast studzone by jak najdłużej utrzymać swój niezwykły aromat.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się lekko czekoladową barwą. Nie dajcie się nabrać na zapewnienia firm, że ich ciemne, aż czarne nasiona są najdoskonalsze. Są one zwyczajnie marnie wypalone, co wywnioskujesz od razu po ich gorzkim smaku. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą pojawiają się loga organizacji walczących o przyrodę. Kupujemy zatem tą droższą kawę, wierząc, że zmienimy tym samym na kondycję lasów podzwrotnikowych. Jest to jedynie skuteczny trik marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, ale z wpłatą składki członkowskiej. Z tego względu wiele kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej aromacie, a nie w stylistyce opakowania.
Parzenie kawy to swego rodzaju obrzęd. Na początku dopasowujemy stosowną kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależą w zasadzie od pochodzenia plantacji i długości wyparzania ziaren. Kolejno powinniśmy kupić wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego którą metodę zaparzania użyjemy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to metoda łącząca zalety French Pressu i walory metody tradycyjnej. Kawę jedynie wyciska się przy pomocy specjalistycznego narzędzia. Jedną z najpopularniejszych cenionych metod alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to wytworzony z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z dziurkowanym dnem. Do jego wnętrza wkłada się filtr, wsypuje się kawę i zalewa stopniowo gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim zapachem pomału spływa do dzbanka, poprzez co można ją od razu wypić.
Nie wahaj się wypróbować wszystkich technik i wyszukaj swoją ulubioną. Warto jest poeksperymentować z kawą, albowiem zawsze może nas ona zaszokować swoim aromatem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z lepszych sklepów internetowych, oferujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw uprawianych na najlepszych plantacjach świata. Kawa wypalana jest na zlecenie i przesyłana w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje jak raj, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, prażonych przez wyspecjalizowanych mistrzów. To idealna kawa na dobry początek dnia, jak i na miłe po południe w otoczeniu przyjaciół. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wstąp na stronę internetową sklepu i zamów świeżo wypalaną kawę: kawa dla gastronomii.