Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak i jest to pizza. Prawdziwy skarb włoskiej kuchni, znany na całym świecie. Prostota w dowolnych odmianach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie potrafią komponować proste i świeże produkty, które wspólnie smakują idealnie. Radosna Italia oferuje nam nie tylko okrągłe placuszki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. Jednym zdaniem dobre i błyskawiczne w ugotowaniu dania, które łączą całą rodzinę przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko lubią jedzenie. Uwielbiają spędzać czas z rodziną, rozmawiając i bawiąc się w gronie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam na wyciągnięcie ręki i za drobne pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w palącym słońcu południa smakują doskonale. Zrozumiałe jest że znalazły się w podstawowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie wzięła się się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o początkach pizzy i o znanych daniach kuchni Włoch. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.
Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nierozerwalnie skorelowana z tradycją konkretnego regionu. Włosi mocno pielęgnują swoją tradycję, nie uznają jakichkolwiek ustępstw i podczas tworzenia drogich im posiłków stosują się do receptur powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki obyczajowości, zdolności dobierania prostych składników i używaniu doskonałej jakości (najczęściej świeżych) wyrobów kuchnia ta zyskała wielką popularność i globalne poważanie. W kuchni włoskiej nie używa się substytutów – wszystko robione jest domowymi sposobami, według ściśle ustalonej formuły. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje perfekcyjnie. Co ponadto należy wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Naturalnie jej przystępność. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko z tego względu, że większość tradycyjnych dań wywodzi się z ubogich regionów. W przeszłości biedni mieszkańcy Włoch korzystali z wyrobów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uzyskiwane było samodzielnie. Jednakże oprócz samego gotowania, najistotniejsze jest (co pielęgnuje się degustowanie potraw w znacznym otoczeniu bliskich. Włosi uważają, że jedzenie ma jednoczyć ludzi. Nie ma znaczenia cena dania, ale sama chwila, którą spędza się z bliskimi, przy jego spożywaniu. To jest bezcenne.
Co w pizzy może nie smakować? Kruchego ciasta. Rosnących w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To fundamentalne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zainicjowało? Dania zbliżone do pizzy sprzedawane były już w dawnym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza wielką popularność osiągnęła dopiero pod koniec 18 stulecia, gdy to zaczęły powstawać restauracje zwane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie monarchę Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by zakosztować podawanych tam dań. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Monarchini polubiła jej smak i od tamtej pory pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia królowej. Następnie pizza trafiła do USA, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich pracowników docierających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ W ten sposób pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich narodowości – od Koreańczyków po Jamajczyków.
Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od szerokości geograficznej. Pokazuje to ogromną popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest przecież jedyną znaną potrawą tej części globu. Włochy dały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch generalnie opiera się na zdrowych produktach. Na południu kraju gotuje się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu przeważnie konsumowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy również, że oprócz standardowych dań, Włosi są w stanie nam zaproponować wspaniałe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, szlachetne oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej strony świata?
Chciałbyś spróbować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przygotowuje włoskie dania według sekretnej formuły. Przygotuj się na ciekawe doznania smakowe i wstąp do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń